10 tapaa välttää ja hallita maksuviiveitä

 

 

​Jokaisella vahvalla yrityksellä on vahva luottopolitiikka. Nämä askeleet voivat auttaa yritystä välttämään ja hallinnoimaan viivästyneitä maksuja:

 
 1. Tunne kauppakumppanisi 
  Varmistu, että olet tekemisissä oikean yrityksen kanssa – kirjelomakkeiden, laskujen ja muiden asiakirjojen tulee olla linjassa yrityksen/kauppakumppanin tietojen kanssa.

 2. Täytä luotonhakulomake 
  Sen lisäksi, että toteutat kaikki välttämättömät luottotietojentarkistukset, älä epäröi kysyä myös uuden asiakkaan perustietoja. Tämä auttaa arvioimaan onko luoton myöntäminen heille kaupallisesti kannattava riski.

 3. Sovi selvät ehdot 
  Varmista, että uusi asiakkaasi allekirjoittaa ja ymmärtää ehdot ennen kaupankäynnin aloittamista. Esimerkiksi maksuehtojen lisääminen vasta laskuvaiheessa voi olla liian myöhäinen ajankohta. 

 4. Aseta oikeat luottoehdot ja -rajat 
  Asiakkaan yritystoiminnan ja taloudellisen tilanteen tarkempi tunteminen voi auttaa sopivien luottoehtojen ja -rajojen määrittämisessä. Tässä voi olla avuksi luottovakuutus tai vähintään uusien asiakkaiden luottotietojen tarkistaminen. Aseta selkeät maksuehdot ja varmista, että asiakas on niistä tietoinen. 

 5. Huolehdi toimivasta luotonhallintaprosessista 
  Varmista, että sinulla on dokumentoituna luotonhallinnan toimintamalli - tarkkaile avoinna olevia myyntisaatavia. Määrittele toimenpiteet ja vastuuhenkilöt varmistaaksesi, että pysyt ajan tasalla avoimista saatavista. 

 6. Ole säännöllisesti yhteydessä 
  Ole kohtelias, ammattitaitoinen ja sinnikäs. Pysy yhteydessä ja pidä kiinni määräajoista. 

 7. Ole ennakoiva 
  Älä odota, että asiat menevät pieleen. Ole yhteydessä asiakkaisiin ennen eräpäivää ja tarkista, että kaikki on kunnossa. 

 8. Ole määrätietoinen 
  Mikäli maksut myöhästyvät, ryhdy pikaisesti toimenpiteisiin ja varmista, että lupaukset pidetään.  

 9. Suosi sähköistä maksutapaa 
  Pyydä asiakasta maksamaan sähköisessä muodossa tai suoraveloituksella. Vältä shekkejä tai muita ylimääräisiä vahvistuksia vaativia maksutapoja mahdollisuuksien mukaan. 

 10. Käytä tarvittaessa kolmatta osapuolta saatavien perinnässä 
  Aseta itsellesi määräaika, jonka täytyttyä käännyt kolmannen osapuolen perintätoimiston puoleen. Se osoittaa myöhäiselle maksajalle, että olet tosissasi saataviesi perinnässä.